Tampere university

LCA diplomityössä avain työmarkkinoille

Tampereen yliopistolla on muutaman vuoden ajan opetettu elinkaariarvioiden tekoa maisteritason kurssilla LCA in Energy and Environmental Engineering. Kurssin suosio on selvästi kasvussa. Kahdeksanviikkoisen peruskurssin sisältö perustuu pitkälti omaan oppityöhön, jonka tekemisessä tehdään oma LCA-mallinnus SimaPro -ohjelmiston avulla, kertoo ympäristötekniikan yliopistonlehtori Hannele Auvinen.

SIMAPROSTA OPPIVIDEOT JA RYHMÄHARJOITUKSET

Tarkoituksena on oppia käsittelemään erilaisia ympäristövaikutusjalanjälkiä ja laskemaan vaikutuksia erikseen ja yhteen LCA-analyyseina.

– Koronan takia opetus on viime vuonna muuttunut jonkun verran ja toteutettu pienryhmäopetuksena, kertoo kurssivastaava Hannele Auvinen.

Opiskelijat ovat etäopiskelijoina katsoneet pieniä videoita, lukeneet perehdyttäviä tekstejä ja käyneet läpi materiaalia koskien elinkaariarvioita ja sen jälkeen tulleet tietokoneluokkaan tekemään harjoituksia SimaPron avulla ja ohjaajien tuella. Tarkoituksena on ollut ohjeistaa ja auttaa jokaista opiskelijaa yksilöllisesti.

– Vaikka korona on ollutkin haasteellista, niin kaikki on toiminut kivasti tässä muodossakin. Olemme lisänneet harjoituksia ja käytämme myös Prén omaa SimaPron harjoitusta, niin sanottua puuvajaa omien pienempien harjoitustemme ohella.

Suomessa LCA:n tarve on selvästi tullut yrityksistä ja se lisääntyy koko ajan. Yhä useammin vaaditaan elinkaarianalyysien tekemistä ja osaamista kilpailutuksissa. Yritykset etsivät tällä hetkellä suurennuslasin avulla diplomityöntekijöitä, jotka voivat oppinäytteenään samalla tuottaa käyttökelpoisia elinkaarianalyyseja niiden tuotteista ja prosesseista. Tampereen yliopiston ympäristötekniikan opiskelijoista useat tekevät juuri sellaisia työmarkkinoille ovia avaavia lopputöitä.

MITEN HYVÄ DIPLOMITYÖ RAKENNETAAN?

Hannele Auvinen, joka on ohjannut monia lopputöitä, kertoo, että nykyään SimaPron avulla voidaan tehdä diplomityö myös laajempien projektien parissa, mikä avaa uusia ovia yrityksiin. Usein työ tehdään excelpohjaisena inventaarioanalyysina, mutta myös sellaisia, joissa tehdään kokonainen elinkaari-anayysi SimaProlla alkaa tulla:

– Ja hyvin ovat siinä selvinneet, sanoo Auvinen tyytyväisenä opiskelijoihinsa. Esimerkiksi eräs opiskelija teki diplomityönään laajan elinkaarianalyysimallin laivamoottoreista ja savukaasupuhdistimista.

Tulevaisuuden tarpeista on jo hahmoteltu muun muassa se, että tänä päivänä yrityksissä ei ole tätä osaamista, joten tarvetta olisi jatkokurssille opiskelijoiden osaamisen syventämiseksi, mutta myös yrityksille voisi tarjota opetusta. Nuorille LCA-osaaminen on osa suhtautumista ilmastonmuutokseen ja siihen vastaamiseen. Nuoret haluavat vaikuttaa hiilijalanjälkeensä oikeasti myös yhteisötasolla.

Osaamista perään kuulutetaan koko tuotantoketjussa. Myös tuotantoyritysten asiakkaat tiedustelevat tänä päivänä sitä, minkälaisen hiilijalanjäljen tai vesijalanjäljen yrityksen toiminta luo.

– Toiminnan pitää olla läpinäkyvää.  Ja on valtava tarve tietoon, Auvinen muistuttaa.

Nuoria kiinnostaa myös mahdollisuus vaikuttaa tuotantoketjuihin ja siihen, miten saadaan yritykset valitsemaan alihankkijoita, jotka pitävät silmällä ympäristövaikutuksiaan. Tällä hetkellä yleisimmin fokus on aina hiilijalanjäljessä, mutta muut ympäristövaikutuslaskelmat alkavat myös kiinnostaa.

– Opiskelijat alkavat selvästi tiedostaa, että tässä on hyvä taito, joka on etu yrityksissä ja työllistymisessä.

 

     Teksti: Johanna Parikka Altenstedt, kuvat: Tampereen yliopisto ja Pixbay